Токайски специални вина Асу вина. С наименованието “асу” се означават онези съсухрени гроздови зрънца, които се получават поради късния гроздобер, презряване и благородната плесен /bortrytis cinerea/, която се разполага върху тях. Виното Асу се произвежда от тези гроздови зрънца, върху които е развита благородната плесен и в последствие са станали свити и съсухрени. Тази специфична плесен се развива през октомври, когато след топлото лято настъпват студените утрини, пада слана, но следобедите слънцето все още огрява и затопля гроздовите зърна. По този начин в част от зрънцата се развива процес на благородно загниване, следва интензивно изпаряване на водата и естественото съдържание на захар се увеличава многократно за сметка на намаляване на киселинността. Така количеството намалява, но качеството на гроздовите зрънца се увеличава многократно. Производството на Асу е много трудоемко. Зрънцата Асу се събират на ръка и се слагат в дървени съдове /путьонь/,които имат вместимост 20-25 кг. Броят на съдовете /путьонь/ , който винаги варира между 3 и 6 бр., показва колко асу зрънца са използвани за производсвото на една бъчва /“Гьонци“ - 136 л./ вино. Колкото по-голям е броят на путьоньите толкова по-богато , по-дълготрайно и по - ценно ще бъде виното Асу. Характерното за вината Асу е вкусовото и ароматно богатство и съвършената хармония в киселинност и захарност. Като вкусови качества и аромат най-концентрирано вино е асу есенцията. Това специфично вино е “асуто на асутата” и е изключителна рядкост. Произвежда се само от високо качествено грозде и от реколти, когато е много голяма концентрацията на “Асу” зрънцата в гроздето. Захарността и съдържанието на сухо вещество е по-висока от “Асу 6 путоньош”. За постигане на високото му качество, за пълното развитие на вкусовете, ароматите и букета е необходимо дългогодишното му узряване в дъбови бъчви. Не е вино , което се консумира всекидневно . Неговата консумация винаги е катарзис и събитие.
|
5 путьоньош Токайско Aсу - тъмен , кехлибарено жълт цвят - характерни аромати,получени по време на узряването с нотки на кора от хляб, канела и портокалово сладко - във вкуса се хармонизират киселините със сладостта, алкохолът с приятен допир и топлина, плодовите аромати с нежно докосване в послевкус |
| 0,500
|
Токайско Асу-есенция
- златист цвят с топли орехови нюанси - дълбоки, интензивни аромати, доминирани от кайсия, захаросани плодове, орех и тютюн - вкусът е богат на зрели плодове, с нотки на кайсия и канела с кафяви нюанси,като чай или нуга и красивото бортритис |
|
|
Токайски специфични вина Вина “Самородни“Думата “самородни” е от полски произход и в случая нейното значение е “както се е родило”. Наименованието му подсказва, че виното се произвежда чрез съвместната обработка на здрави и асу / благородно загнили на грозда / зрънца без тяхното разделяне. Количеството на асу зрънцата определя качеството на виното и неговия характер - дали е сладко или сухо.В случай, че зърната асу са повече, което зависи от климатичните условия, захарното съдържание на мъстта се увеличава, при ферментацията то не се акумулира изцяло и във виното се увеличава количеството на естествената остатъчна захар. В резултат на това се получава самородни сладко. Когато зърната асу са по-малко, съдържанието на захар е по-ниско, ферментира до край и се превръща в алкохол, като в резултат се получава самородни сухо.До продажбата, или до постигане до пълното развитие на виното “самородни”, то трябва да “узрее” най-малко 2 години в бурета с обем 136- 220 л. |
| Токайско самороднo сухо - светло златист цвят
- с плътен аромат с хармонично съчетание на ароматите на дъб и бортритис - добре съзряло, голямо сухо бяло вино, дълго тяло с нотки на коричка хляб и зелен орех, с добре хармонизиращи се киселини |
| 0,250 / 0,500 |
| Токайско самороднo сладко - светъл, кехлибарено- златист цвят - в аромата му свежо се хармонизират плодовете и бортритиса - с плодово доминиращ се вкус, като се долавят нюансите на съзрели токайски вкусове, като кафе, грилаж и шоколад |
| 0,250 / 0,500 |
|
| Класическите Токайски вина се произвеждат по традиционна технология, характерна за местността Токай. Гроздето се бере при настъпването на пълна зрялост, преработва се със съвременна винарска технология и накрая виното узрява в малки бъчви / 220 л /. От съчетанието на микроклиматичните дадености и почва,богата на минерали се получават характерните токайски вина. По време на съзряването първичните аромати и вкусове се хармонизират с киселините и характерните вкусове на дъба. За по-лесно идентифициране на вината етикетите им отразяват вида на сорта. Жълтият мускат е с “ароматен“ жълт, а Фурминтът с “изразителен“ зелен етикет. |
| Токайски Фурминт- сухо - светло златист цвят - интензивни аромати - дълъг послевкус характерен за сорта, огнен вкус и плътно тяло |
| 0,750
|
| Токайски жълт мускат- полусладкo - чист златист цвят, - плодови мускатови аромати
- във вкуса му доминират характера на сорта, свежи ароматни плодове, допълнени с благоуханната мускатова характеристика, напомняща цитрусови плодове. |
| 0,750 |
Премиум селекция | Под марката Премиум селекция предлагаме вината с много високо качество. Тези Асу и Самородни вина са произведени от най-добрите разсаждения, от подбрано грозде. След беритбата гроздето се обработва внимателно, след което премиум вината от най-добрите години съзряват няколко години в изби.Специалистите редовно дегустират вината от Премиум селекция и решават оптималното време за бутилиране.Вкусовите характеристики на вината от премиум селекция са уникални и са с високо качество. |
| Токай Премиум Cuvee - sweet В това уникално сладко вино се обединява наследството в производството на токайските вина и модерната технология. В резултат на това се получи прекрасно вино с плътен и хармоничен вкус. С едноременната обработка на съсухренните и асу зърната от видовете Фурминт и Харшлевелю е произведено това вино купаж. Начинът на обработката, минералното съдържание на почвата и вкусовите качества, придобити по време на узряването правят уникално това вино, което е с качеството на 5 путоньош Асу. Виното е със златисто-жълт цвят.Свежестта на цитрусовите плодове се допълват с нюансите, наподобяващи портокал и сухи плодове, произхождащи от асу зрънца. При дегустирането във вкуса се улавят нотките на круша, кайсия и смокиня. Препоръчваме да се консумира с плодови десерти, но великолепно е и самостоятелно, охладено до 13-14 °С |
| 0,500 |
| Самородни Премиум- сухо - със светло златист цвят - с плътен аромат, хармонично съчетан с уханието на дъб и ботритис - добре узряло, голямо сухо бяло вино, дълго тяло с нотки на коричка хляб и зелен орех - перфектна хармония на киселинност и захарен компонент |
| 0,500 |
| Асу Премиум 5 путоньош - със светло оранжев цвят - със чист, свеж аромат, балансиран вкус с плодови нотки - дълъг кадифен послевкус |
| |
Млади Токайски вина |
| Благодарение на направената инвестиция, Токай Търговска къща работи с една нова, модерна, на световно ниво технология, което е технологична предпоставка за производството на млади, леки вина, определящи в момента световния пазар. Основното при производството на такива вина е , че зрънцата на гроздето трябва да бъдат здрави и незаразени. По този начин се запазва плодовия характер на сорта и неговата свежест, а впоследствие можем да дегустираме леки и елегантни вина.При реколта 2006 въпреки късния цъфтеж, към края на лятото узряването на гроздето достига своята цялост. Дългото, сухо лято е възпрепятствало появата на зарази, а липсата на валежи от своя страна е допринесло за подобряване качеството на гроздовите зърна.Те благодарение на есенните слънчеви дни са се запазили здрави,без изгниване, добре узрели и с по-голяма захарност . В първата фаза на обработката внимателно се отделят зрънцата от чепките и след обработването им престояват с ципите няколко часа. Отделянето на гроздовия сок се прави с мембранови преси.Получената мъст се съхранява разделно, според сортовете и според лозовите масиви и се оставя да се утаи. След това с добавяне на дрожди се слага началото на ферментацията - преобразуването на захарите в алкохол. После следва декантиране и бутилиране с помощта на защитни газове. |
| Токайски фурминт сухо 2006 г. - блестящ светлозелен цвят с прозрачен огледален нюанс - в аромата доминира чистото присъствие на свежи плодове - хармоничен, лек вкус с характерни плодови аромати на фурминт и киселини , в хармония с минимална остатъчна захар.
| 0,750
|
| Токайски фурминт полусладко 2006 г.
- В светложълтия му цвят преобладават чисти нюанси - с лек аромат на подправки - във вкуса се долавят меки киселини и чист, характерен за сорта вкус | 0,750
|
| Токайско харшлевелю полусладко 2006 г. - зеленикаво-жълт цвят - в аромата се долавя свежестта на бъз и плодова чистота - вкусът е с богат букет от свежа плодова хармония, по-меки киселини и приятно, елегантно, меко чувство на сладост и свеж гроздов аромат. | 0,750 |
| Токайски жълт мускат - полусладко 2006 г. - блестящ и чист , бледожълт цвят
-интензивен, мускатов плодов аромат със замайващо чувство на източни подправки - подправките доминират и във вкуса, богат на аромати с мускатов отенък. |
|
Луксозни подаръчни комплекти Токайски вина, за специални случаи. |
| Подаръчна кутия Асу 3 путоньош 0,5 л + чаша за вино Да подаряваш означава да направиш мига неповторим. За големите събития в живота и за успехите в ежедневието прекрасен подарък е Токайско Асу 3 путоньош със стъклена чаша за вино в подаръчна кутия | 0,500 |
| Токай Асу 5 путоньош порцеланово шише | 0,300 | Източник: http://www.tokaiskovino.com/main/?page_id=3
|
|
|
|
|
|
0 коментара:
Публикуване на коментар