Всичко за кораловите рифове

Удивително разнообразие коралиКакво представляват кораловите рифове? Кораловите рифове са изумителна форма на живот, която се среща само в топлите морета на нашата планета. За да виреят и за да се развиват те се нуждаят от интензивно слънчево греене през цялата година.

Силно чувствителни са към охлаждане. По тази причина се срещат само в районите около и между двете тропични окръжности, и то само на местата от където преминават топли океански течения. Освен много слънчева светлина и топли води, коралите се нуждаят и от плитчини в които да се развиват. На дълбочина се срещат до около 40 метра. Ако на по-голяма дълбочина се видят корали това ще бъде по-скоро изключение. Доста често Тропичен коралов рифобразуват колонии около вулканични острови. Когато вулканите угаснат и започнат да потъват, кораловия риф запазва своята цялост и дори продължава да нараства във височина. Понякога кораловият пръстен, който се е формирал около вулканичния остров се подава над океанската повърхност и тогава се формира така нареченият атол. Освен около вулканични острови, коралите се натрупват и около потънали планини, които се подават над водната повърхност или я доближават. Срещат се също така и около континенталните брегове стига да са налице подходящите условия.

Как се образуват коралите и как се отразяват на обкръжаващата ги среда? Тези чудати създания извличат от водата в морето калциев карбонат. След това го превръщат във варовик. Именно той формира твърдото коралово тяло. Натрупвайки се с течение на стотици и дори хиляди години, този калциев карбонат формира коралов Обагрен риби плитководна коралов рифриф. Формираният вече риф е много атрактивен за стотици видове малки и големи рибки, които се конкурират за най-апетитната територия. Не е тайна, че в кораловите рифове видовото разнообразие е равностойно, а понякога дори и по-голямо от това в тропическите гори. Смята се, че коралите са обагрени в между 300 и 400 цвята. Това многообразие от цветове и багри се е отразило силно и на морските обитатели, които живеят сред рифовете. Рибите и другите морски същества целят да бъдат незабележими, било за да уловят по-лесно плячка, било за да се прикриват по-ефективно от хищници.

Къде се срещат коралите? Коралите са топлолюбиви създания. Срещат се в тропическите води, където преминават топли океански течения. Най-добре се развиват на температура между 25 °C и 30 °C. Най-големият коралов риф на планетата е Големия бариерен риф, който се простира на разстояние от 2030км покрай североизточния бряг на Австралия (щата Куинсланд). Около северна и западна Австралия също има коралови рифове, макар и не толкова големи. Страните от югоизточна и южна Азия също могат да се похвалят с голямо разнообразие от корали. Срещат се на много места по източното коралов риф тропическа гора отгорекрайбрежие на Африка от ЮАР до Египет. На континента Южна Америка корали могат да бъдат открити в северните части (Колумбия, Венециела, Суринам, Гаяна, Френска Гиана) и в източните части (Бразилия). Много голямо е разнообразието от корали на континента Северна Америка и по-специално в Карибско море. За съжаление те са силно застрашени от бързите темпове на развитие на туристическата индустрия. На Карибите се намира вторият по големина коралов риф на планетата. В Северна Америка се намира също така и най-отдалечения от екватора коралов риф. Той е разположен в плитките води около Бермудските острови. Причината да има коралов риф на толкова голямо разстояние от тропиците е, че от тук минава топлото течение Гълфстрийм. Единственият континент, който няма корали и коралови рифове е Европа, защото тя е най-отдалечена от тропиците. Много атрактивни със своята несравнима красота са кораловите острови и рифове, които са разпиляни сред водите на южния Пасифик. Френска полинезия е може би сред най-красивите кътчета на планетата с очарователните си коралови лагуни.

Тропически коралов риф под водатаЗащо коралите и рифовете са толкова силен двигател на туристическата индустрия? Коралите със своята красота са много ценени сред гмуркачите и любителите на подводните преживявания. Наистина едно гмуркане сред водите на Големия бариерен риф например не може да се сравни с нищо друго. Интересен е факта, че на местата където има коралови рифове в близост до брега, големите океански вълни се разбиват на вътре в морето и така в плитчините около брега водите са винаги бистри и спокойни с характерен лазурен цвят. Освен всичко друго, на местата, където има коралови рифове под влияние на морските вълни старите корали се разбиват на много фин прах, който постепенно се наслоява по брега. В резултрат от това, по кораловите острови белият и фин като пудра пясък е почти неизменен.

Кой е най-големият враг на коралите? Най-пагубно въздействие върху благоденствието на кораловите рифове оказва човека със своята дейност. Вредните емисии, които хората изпускат в атмосверата чрез развитието на промишлениста и по-специално въглеродния диоксид, вредят много на коралите. По принцип тези създания имат свойството да поемат въглероден диоксид от водата, но когато той превиши определени норми коралите коралов риф малки рибкизапочват да загиват и да не могат да го абсорбират. Тъкмо обратното – цялата система се обърква и те започват дори да отделят допълнителни количества във водата, а от там и в атмосверата. Заради не добре пречистени отпадни води много коралови рифове вече са загинали. Такъв пример са много от рифовете в Карибско море. Причината откриваме в бурното развитие на туризма в този район. Най-черните и зловещи прогнози сочат, че до 50-те – 60-те години на 21-ви век кораловите рифове ще изчезнат напълно. Много хора вероятно ще подминат това твърдение с надсмешка, но в края на краищата живота на нашата планета е свързан по между си и рано или късно ако не бъде спряно пагубното влияние на човека върху природата тя ще му отмъсти. През последните десетилетия ставаме свидетели на масово обезцветяване на коралови риифове. Това трябва да послужи на хората като знак, че нещо в цялата система куца и е дошло време за промяна.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересното из нета Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme