В коя държава правят най-вкусните шоколадови бонбони? Къде най-много обичат шоколад? Къде човек може да овладее тънкостите на занаята на майстора-шоколадиер?
Цюрих и Берн, Швейцария
Разбира се, че пътешествието ни започва от Швейцария - страната, където се яде най-много шоколад на глава от населението (11,6 кг годишно). Алпийската държава е също така родина на прочутия триъгълен шоколад Toblerone, създаден в Берн в началото на миналия век.
В Цюрих пък се намират централите на три световноизвестни призводителя на шоколад - Sprungli, Lindt и Teuscher. В този град човек може с часове да гледа и да дегустира различни шоколадови изделия в местните кафенета и магазини. Там се намира и един от най-богатите по асортимент магазини за шоколадови изделия - Confiserie Sprungli, истински рай за любителите на шоколада.
Белгия
В страната има 12 шоколадови фабрики, 16 музея на шоколада и 2000 магазини за шоколадови изделия. Във всеки град и село има магазини, които предлагат голямо разнообразие от шоколадови бонбони. Белгия е европейски лидер в шоколадовата индустрия и произвежда годишно 172 000 тона шоколад и шоколадови изделия. Най-популярни са шоколадовите бонбони с разнообразен пълнеж, голяма част от които и до днес се правят ръчно.
Тен Л'Эрмитаж, Франция
В малкия френски град, намиращ се във винарски район близо до Лион, е базирана компанията Valrhona, която произвежда шоколадови изделия от 1922 г. Днес тя е една от водещите световни фирми, специализирала се в производството на висококачествени и колекционерски шоколади. Към нея има и училище Ecole du Grand Chocolat, което подготвя професионални шоколадиери. Тук дори абсолютните начинаещи се научават как да приготвят изискани шоколадови десерти, след като преминат тридневен обучителен курс на стойност 1000 щ.д.
Виляхойоса и Аликанте, Испания
Във Виляхойоса се произвежда най-стария испански бранд шоколад Valor, затова го наричат „шоколадовия град”. В него се предлагат много развлечения, свързани с шоколада, например музей, където посетителят може да се запознае с технологията за приготвяне на кафявото лакомство.
Производството тук датира от 18 век, когато в града започнали да внасят какаови зърна от Еквадор и Венецуела. Шоколадът с марката Valor е много известен в цяла Европа.
Във фирмения магазин и в кафенетата в Аликанте посетителят може да опита вкусни шоколадови мусове, изстудени шоколадови напитки със сладолед, а също и местния деликатес – горещ шоколад с понички.
Сан Франциско Bay Area, САЩ
Районът San Francisco Bay Area е една от безспорните световни столици на шоколада. В града се намира компанията Ghirardelli – също толкова популярен градски символ, както и трамваите по стръмните му улици. Фирмата е основана през 1852 г.
От другата страна на залива се намира друга шоколадова компания Scharffen Berger, първата сред американските производители на шоколад с напълно затворен цикъл на производство - от обработката на какаовите зърна до готовото шоколадово блокче. Шест пъти дневно фабриката може да бъде разгледана от туристи безплатно.
източник: www.vodnazona.com
0 коментара:
Публикуване на коментар