Готвене
Въпреки че патешкото е вид птиче месо, то се различава съществено от пилешкото и пуешкото, тъй като за разлика от тях е изцяло червено. Това означава, че добре приготвените патешки гърди се консумират повече като стек, отколкото като пиле. Изкуството на кулинарията несъмнено преминава през умението да се приготвя патешко. Когато е приготвено добре, патешкото месо трябва да има розовочервен цвят в средата. В различните части на патицата цветът на месото варира съществено. Докато месото от гръдната част е крехко и изисква по-леко готвене, месото в бутчетата е по-тъмно и е необходима по-дълга кулинарна обработка. Ако искате да приготвите патицата по най-правилния начин, е добре да отделите гръдния кош от останалата част от птицата, преди да сте приключили готвенето напълно.
Една цяла патица може да се сервира за 3-4 души, ако обаче се използва в салата, пържена или в касерола, може да се сервира и на 5-6 порции.
Патешкото може да се притопля доста добре, така че ястието спокойно може да се приготви от предния ден и преди консумация да се затопли в гореща фурна или на грил.
Още едно от предимствата на този вид меса е, че запазват добър вид, когато са замразени – много по-добре от всеки друг вид птиче месо. Ако сте решили да го приготвите на грил, черешовото дърво е най-подходящо за случая.
Сосове
За да направите соса, с който ще подправяте патешкото, по-сладък, добавете две лъжички сок от червена боровинка, също така при приготвянето на соса за ястия с патешко вместо вода може да използвате портокалов сок.
Когато аранжирате ястието, е по-добре да сервирате соса в чинията и да поставите патешкото месо отгоре.
Патешкото се комбинира добре с използваните във всекидневието гарнитури като пюре от картофи, макарони и сирене, плодова салата или броколи със сирене.
0 коментара:
Публикуване на коментар