За истинските гастрономи удоволствието не е толкова в храната, колкото в обстановката на ресторанта, неговата история, възможността за среща с култов главен готвач и, разбира се, уникалното преживяване да се вкусят най-добрите блюда. Такива хора са просто длъжни да знаят най-престижните ресторанти на планетата, в които да си запазиш маса е най-приятното, но и най-сложното нещо на света.
Майстор готвачът Пиер Ганер, основател на т.нар fusion кухня, претворява най-добрите си рецепти в блюда в едноименния ресторант Pierre Gagnaire във Франция. Той описва майсторлъка си с думите „стремеж към бъдещето и
Датският майстор готвач Рене Редзепи (Rene Redzepi), работил в много престижни ресторанти по света с три звезди от гида на Мишлен, най-накрая е успял да открие собствен ресторант, носещ името noma. То е образувано от първите две букви на датските думи „скандинавски” и „храна”. Прекрасната обстановка и кулинарните навици на главния готвач и неговия екип са направили noma един от най-добрите ресторанти в света.
Камерният по своите размери ресторант Tempura Fukamachi има само две маси и десет седящи места на суши бара. Обаче именно там приготвят най-добрата темпура /вид риба, използвана в японската кухня/, което е отбелязано от вездесъщите инспектори на гида Мишлен. Ако си запазвате маса, предварително попитайте кой е главният готвач в съответната вечер, защото се редуват различни майстори.
The Ivy, намиращ се в Лондон, е любим ресторант на редица знаменитости, заради високото качество на обслужване, отличните блюда на главния готвач Алън Берд и пълната дискретност. Театралният интериор на заведението създава домашен уют, в който световните звезди, оказали се в британската столица, могат необезпокоявано да водят задушевни разговори.
На една от затънтените улички в Сидни е разположен ресторант Tetsuya's – място от т.нар. категория
Голямата звезда на френския ресторант Alain Ducasse au Plaza Athenee е
В подобен списък не може да бъде изпуснат прочутият The Fat Duck. Тази
британска икона наскоро стана „притча во язицех”, заради попадането в скандал със санитарните власти. Невинността на ресторанта обаче беше доказана, а репутацията – възстановена, така че това място, където свещенодейства молекулярният гений Хестън Блументал (Heston Blumenthal), не трябва да се отписва прибързано. Но за да попадне в него, човек трябва отдалече да го планира. Най-добре три месеца по-рано, по колкото обикновено се чака за маса в този ресторант с богата и знаменита клиентела.
0 коментара:
Публикуване на коментар